MEDLEMMER

Elde Gård

Gården drives av Lille og Johan Helge Elde, gården ligger på Elde i Kvæfjord med utsikt mot storhavet mellom Grøtavær og Andøya. Elde gård produserer tørrhøy, ulike potetsorter, samt rødløk, gul løk, vårløk, sjalottløk og gulrot. Det vokser sakte her, sier Johan Helge, og det gjør at produktene er søtere i smaken. Vi bruker nesten en måned lenger både på gulrot løk og potet, enn de gjør ellers i landet. Her er det muligheter for sol hele døgnet i perioden 22. mai til 22. juli. Det kjølige klimaet som avløses av midnattsol, er bare noe av det som skaper kvalitet. Klimaet holder unna de vanligste sykdommene som bøndene i sør må stri med. Med aktiv luking i tillegg er det derfor sjelden behov for sprøytemidler. For å gi gulrot, potet og løk nok tid til å ta opp i seg smak, brukes også bare halvparten av gjødselmengden som preger produksjon i stor skala.

– I tillegg har vi jo også litt fukt fra havtåka og sol og lys hele døgnet, når det er mulig. Det er med på å prege både smak og utvikling av alle produktene vi har i jorda, sier Johan. En god potet er kokefast, melete og har høyt nivå av tørrstoff. En god matpotet i regionen her ligger på rundt 25 % tørrstoff, mens en potet som er produsert med mye gjødsel har mye mindre, sier Johan. Gulrota kjennetegnes av å være ordentlig søt, hvis ikke er det ikke gulrot. Det skal ikke smake sukkerlake, men søtt ihvertfall, sier han.  I det jordsmonnet vi har på gården blir løken her mildere på smak.

På Elde gård dyrker de ni forskjellige potetsorter, tre typer gulrot og løk. Det som gjør det spennende er at jeg forsker på ulike sorter for å finne det mest optimale, og med det mest optimale mener jeg smakskvaliteten som ihverfall jeg liker, sier en smilende Johan.

Kontaktinformasjon

Bremnesveien 523. 9475 Borkenes

Mobil: 913 52 168
E-post: Elde-gaard@hotmail.com